Thursday, March 4, 2021

KOMŞU REKABETİ ve TEREYAĞ SAVAŞI

Copyright © 2021 All rights reserved - Tüm hakları saklıdır

Finlandiyalılar ile komşu İsveçliler arasında tatlı sert rekabet yüzyıldır sürüyor. 10,5 milyonluk İsveç Krallığı halkı 5,5 milyonluk Finlandiya Cumhuriyeti halkını tabiri caizse biraz taşralı görürler.  Finler de İsveçlilerin kibirli olduklarını düşünürler.

Tarihte yüzyıllardır İsveç krallığına ait olan Fin-land (güzel-ülke) 1809’da Rus çarı Aleksander devrinde doğu komşusu Rusya'ya bağlandı. 1918 yılında Bolşevik ihtilali olup Rusya'da ortalık karışınca Finler fırsatı değerlendirip bağımsızlığını ilan ettiler ve Finlandiya Cumhuriyetini kurdular. 

Geleneksel olarak Almanlara yakın olan Finliler Rusya korkusundan 2.Dünya Savaşında Almanların yanında oldular. Hatta 1942’de savaşın ortasında Hitler, Finlandiya lideri Mareşal Mannerheim’in 75.yaşgünü kutlaması için Berlin’den Junkers uçağıyla günübirliğine Finlandiya'ya geldi. Rusya Finlandiya’ya savaş ilan edince İsveç halkı para toplayıp komşuya yardım yaptı ve binlerce Finli çocuk daha güvenli olan İsveç’e gönderildi. İsveçli ailelerde kalan Fin çocukların yarısı ebeveynleri ile irtibatı yitirdiklerinden savaş bitikten sonra İsveç'te kaldılar. Ayrıca 8000 İsveçli gönüllü askerden oluşan İsveç tugayı FSK’na destek olmak için Ruslara karşı savaştı... Nazi ordusu yenilince, Finlandiya Ruslara teslim oldu. İngiltere'nin aracılığıyla Rusya ve Finlandiya 1944’de barış anlaşması yaptılar. Bu anlaşmayla Rusya, işgal ettiği Finlandiya topraklarının %20 sini Rusya’ya kattığını ilan etti…

1950'lerde Finlandiya bir taraftan Rusya’ya savaş tazminatı ödedi diğer taraftan darmadağın olmuş ekonomisini düzeltti. Soğuk savaş döneminde Finlandiya cumhurbaşkanı Kekkonen’in katkısıyla Nato’ya girmeyerek Batı ile SSCB arasında balans kurdu; hem güvenliğini korudu hem de Ruslara tarım ve sanayi ürünlerini sattı. Finlandiya ekonomisi düzelince İsveçle komşu rekabeti başladı. Finlandiyalılar Nokia telefonlarını üretip dünyaya satmaya başlayınca İsveç Eriksson telefonlarını üretti. Fin ve İsveç buz hokeyi takımları sırayla dünya şampiyonu oldular. İki ülkede de komşunun ne kadar saf, kendilerinin ise akıllı ve zeki olduğunu anlatan fıkralar türedi…

İki komşu arasındaki son rekabete geçen hafta şahit oldum. Bu tereyağ yarışmasını Finlandiya 2-1 kazandı:

Konsolosluk vasıtasıyla gelen Fin Pasaportlarının tercümesini yapıp yeminli tercüman mühürümü basıp müşteriye yollamak için Posta’ya gittim. Sonra mahalle marketine göz attım. Yarım kg Isveç Arla (smör) tereyağın normal fiyatı 50 Kron/44 TL idi. Komşu Finlandiya Valio süt firması tereyağını İsveç’te -%20 indirimle piyasaya sürdü. İsveçli Arla sütçü de geri kalmadı ve -%25 indirim yaptı. Biz de ikişer-üçer aldık! Dün Fin sütçü VALİO Helsinki’den İsveç’e TIR’lar dolusu taze tereyağ getirmiş ve 500g paketi -% 50 indirimle 25 Kron/22 TL 'ye satıyor. Demek ki Finlandiya sütçüsü İsveç pazarındaki payını artırmak için maliyetin altına kampanya yapıyor. Tüketici kazanıyor. İndirim bitmeden yarın gidip iki paket daha alalım! 

 

Copyright © 2021 All rights reserved - Tüm hakları saklıdır

Bu arada İsveç ve Finlandiya marketlerinde Türkiye narı yok satıyor. Sonbaharda narın kilosu 30 Kron/27 TL idi. Dün baktım hava kargo ile gelen narın kilo fiyatı 99 Kron/ 90 TL olmuş. Bir kilo Türk narı fiyatına 2 kilo Finlandiya tereyağı!

 

Copyright © 2021 All rights reserved - Tüm hakları saklıdır

İlk defa Ica-supermarkette Ayva gördük. Türk veya Arap marketlere ara sıra Ayva geliyordu ama büyük İsveç marketinde ilk kez Ayva satılıyor. Türk malı ve kilosu 40 Kron/36 TL. Kaçmaz dedik ve iki kilo ayvayı aldık. Sonra ne oldu? Sonra ayvayı yedik!

 Copyright © 2021 All rights reserved - Tüm hakları saklıdır

 

 

 



No comments:

Post a Comment