AİLE TARİHÇESİ

Namiye ve Hakkı Ekim Copyright © 2021 All rights reserved
 
50'li yıllarda Ankara kalesi içindeki Yeni Hayat Mahallesinde doğdum. Kastamonulu Hakkı ve Nevşehirli Namiye’nin oğluyum. Babam Kastamonu şehrinin doğusunda ve Karadeniz sahilinin güneyinde yer alan Taşköprü ilçesine bağlı Eskioğlu köyünde doğmuş. Köyümüzde yaygın soyadları, Eskioğlu, Başeskioğlu, Ekim ve Ekimoğlu'dur. Soyağacımız:
 
BABA TARAFI

Memiş ve Alime'nin (1800) oğlu Ahmet ve Nazike'nin (1838-1910) iki oğlu oldu: İsmail ve Lütfullah. Burada soyağacı ikiye ayrılıyor:

1. Lütfullah (1861-1940) Fatma ile evlendi ve Halime Ekim doğdu (1892-1937). Halime hemşehrisi Hasan Sertdemir (1888-1950) ile evlendi ve Mustafa Sertdemir (1912-1992) doğdu. Mustafa Sertdemir, Hatice (1920-2021) ile evlenip Avni, Nebahat Halime ve Mualla adında evlatları oldu.  

Nebahat abla Haydar İşitmen ile evli, İrem ve Çağdaş adında iki evlatları var. İrem yeğenim Burak Akıncı ile evli ve 15 yaşında ikizleri var Lara ve Lidya. Çağdaş yeğenimin de Masal adında bir evladı var. 

Copyright © 2021 All rights reserved - Tüm hakları saklıdır

Ailemiz büyüklerinden Mustafa Sertdemir'in küçük kızı Mualla'yı maalesef genç yaşta kaybettik. Rahmetli Mualla'nın Olca Yılmaz adında yetişkin bir kızı, yeğenimiz var.

Mustafa Sertdemir amcamızın yeğeni olan 1956 doğumlu Taşköprülü Kemal Gündüz, Eskioğlu köyünden Hamdi Ekimoğlu kızı Hanife ile evlendi. Saadet Gündüz Alkan adında avukat bir kızı ve Ahmet Serdar Gündüz adında bir oğlu var. Kemal Gündüz 40 yılı aşkın bir süre hakimlik yaptıktan sonra 2021'de Kartal Adliyesinden emekli oldu.

Babam Hakkı Ekim'in sevdiği ve saydığı kuzeni Eskioğlu köyünden Keskin Eskioğlu ve Fevziye yenge ile ilk defa Ankara'da bizi ziyarete geldiklerinde tanışmıştım. Sonra Keskin amca ve eşi 90'lı yıllarda Istanbul Ataköy'deki evimize geldiler. Annem, babam ve ben onlarla bütün bir gün geçirmekten memnun olmuştuk. Daha sonra biz Saim kuzenimi ve eşi Belkıs hanımı Ataköy'de ziyarete gidince Keskin amca ve Fevziye yenge ile son defa görüşme imkanım oldu. 

Copyright©2021 All rights reserved -Tüm hakları saklıdır

Keskin amca ve Fevziye hanım rahmetli oldular. Saim Eskioğlu'nun Füsun adında bir kızı ve Feyyaz adında oğlu var. Avukatlık yapan Feyyaz yeğenimiz Kastamonulu Aynur hanımla evli ve Eliz adında bir kız evladı var.

2. Ismail ve eşi Zeynep'in (1868-1916) Abdullah ve Ahmet adında iki oğlu oldu. Abdullah 1899'da doğdu ve Sehra ile evlendi. 1921'de Mehmet adında bir oğulları oldu. Sonra baba Abdullah askere gitti ama Kurtuluş savaşında şehit oldu. Sehra bebeği ile dul kalınca aile onu rahmetli Abdullah’ın 17 yaşındaki erkek kardeşi Ahmet ile evlendirdi.

Hakkı Ekim 1926 yılında bu evlilikten doğdu. Ne yazık ki anne Sehra, oğulları Hakkı 4 ve Mehmet 9 yaşında iken veremden öldü. Baba Ahmet Ekim, genç gelin Elif ile yeni bir evlilik yaptı ve bu evlilikten iki oğlu Niyazi, Nazmi ve bir kızı Nimet oldu. 

      Mehmet, Hakkı, Niyazi ve Nazmi Ekim  Copyright©2022 All rights reserved

Mehmet Amca, 15 yaşında ilkokuldan sonra yalnızbaşına Kastamonu'dan İstanbul'a göç etti ve orada akrabalarının yanında kaldı. Eminönünde Kastamonulu Hacı Bekir pastanesinde çalıştı ve bir sağlık okulunda okudu. Daha sonra emekli olana kadar Bayazıt'ta bir ilaç laboratuvarı olan Biofarma'da onlarca yıl çalıştı. 

Mehmet amcam babacan, centilmen ve otoriter bir insandı. Yalova Kocadere'den Balkan göçmeni Fatma hanım ile evlendi ve üç oğlu oldu: İsmail Hakkı, Sedat ve Vedat.

Mehmet ve Fatma Ekim Copyright © 2022 All rights reserved

Ismail Hakkı, Sevgi hanım ile evli ve Mehmet Can adında ITÜ'de yönetici olarak çalışan bir oğulları var. Mehmet Can, İpek hanım ile evlendi ve Duru adında kızları var.

Sedat, Hüsniye hanım ile evli, Abdullah ve Aykut adında iki oğulları var. Lise matematik öğretmeni olan Abdullah Ekim, meslektaşı felsefe öğretmeni Emel hanımla evli ve iki oğulları var: Oğuz Mete ve Bartu Kağan. Aykut Ekim de Büşra Nur hanım ile nişanlı ve 2022 yazında dünya evine girecekler.

Vedat, ağabeyi Sedat'ın eşinin kızkardeşi Seferiye hanımla evlendi ve iki kızları oldu: Büyük kız Fatma Ekim, Egemen Gök ile evlendi, Ömer Egemen ve Yiğit Birkan adında iki oğlu var. Küçük kızı Ayşe Nur ise Abdülkadir Gündoğdu ile evlendi ve Umut Salih adında oğlu doğdu.

 
Mehmet, Fatma, Elif, Niyazi, Ahmet (kucağında Erdinç), önde Fatma yengenin kardeşi Ayten ve Namiye, Gülhane parkı 1955 Foto Hakkı Ekim Copyright©2021
                 
Kastamonu Taşköprü doğumlu Niyazi Amcamız Donanmada astsubaydı. Beni çok severdi ve bir gün görev yaptığı Beykoz'daki DKK Ağ gemisine davet etti ve ABD ziyaretinin anılarını anlattı. Mavi gözlü yakışıklı sportmen, biraz otoriter bir askerdi. Bekarken bana güzel bayan arkadaşlarını tanıştırmıştı. Sonra alımlı bir bayan olan eczacı “Servet hanım” ile evlendi ve Emel Ekim adında şirin bir kızları oldu.


Altmışlı yıllarda Istanbul’a geldiğimde Niyazi amcam ile Servet yengemin Fatih Akdeniz caddesindeki evlerini ailemle ve yalnız başıma birkaç kere ziyaret ettim ve annesi gibi güzel bir kız olan kuzenim Emel ile ilgilendim. Servet yengemin pişirdiği nefis yemekleri hala aklımda! Niyazi amca ve Servet hanımın birkaç yıl sonra boşandıkları haberini aldım ve maalesef sevgili kuzenim Emel ile olan bağımı kaybettim... 

Niyazi amca emekli olduktan sonra dindar oldu ve önce ikinci eşiyle Üsküdar'da yaşadığını duydum. Yaşlanınca da Sakarya'da satın aldığı evinde bir vakıf himayesinde yaşadığını duyduk. Emel kuzenime ulaşamıyoruz, Emel'in kızı Emsa'ya sosyal medya üzerinden ulaştım. Emsa yeğenim sağ olsun canayakın davrandı, "Servet anneannemi birkaç yıl evvel kaybettik, ben Cenk beyle evliyim, Yağmur adında ilkokul çağında bir kızım var" dedi. Amcamın torununa ulaşabilmek ve onunla sosyal medyadan da olsa tanışmak güzel bir his!
 
Annesi Emel çocukluğunda baba tarafının ona sahip çıkmadığını ileri sürerek bize yani amcaoğullarına ve amcakızlarına kırgın olduğunu bildirmiş... Servet yengeme üzüldüm, Allah rahmet eylesin. Dünya fani, Niyazi amcamdan sonra ailenin en yaşlısı olan ben, yarım yüzyıl sonra kuzenime ulaşıp bir sesini duymak isterdim! Hala onun bir gün beni arayacağını umut ediyorum...

Nazmi Amca Hava Kuvvetleri'nde astsubaydı. Diyarbakır, Bandırma, Şile ve Ankara hava üslerinde çalıştı ve emekli olunca Hakkı ağabeyinin yakınına Ankara'ya yerleşti.
 Onunla yakın dost oldum. Ankaraya geldiğinde bize muhakkak uğrar, bazen bizde kalırdı. Nazmi Amcamı maalesef genç yaşında 1994 yılında bir trafik kazasında yitirdik.
 
Altmışlı yılların sonlarında Nazmi amcamın Karadeniz kıyısındaki Şile kasabasındaki evinde bir hafta kaldım. Orada Kumbaba'nın kumsalında güzel vakit geçirdim, amcamın mobiletini sürdüm, uçaksavar birliğine gittim. Amcamla Üsküdar caddesinde Balkan pastanesinde keşkül ve muhallebi yerdik. Bir gün artistler kahvesi önünde meşhur sanatçı Zeki Müren ile karşılaştık. Adam bize: "buyrun canım ne içersiniz" deyince amcamla ikimiz birbirimize bakıp gülmüştük...
 
Nazmi Ekim, Fatma hanım ile evlendi ve 4 çocukları oldu: Bilal, Zeynep, Elif ve Hatice. 
 
Bilal yeğenimin Ankara'da Merve Nur, Ayşegül ve Büşra adlarında üç kızı ve Ali Safa adında bir oğlu var. 
 
Zeynep Ekim yeğenim, Ankara'da Ordulu Ahmet Durmaz bey ile evlendi. Hayri ve Abdülkadir adında iki yetişkin oğlu ve Hüdanur adında bir kızı var.

Elif Ekim, Bolu'da Şahin Yücel bey ile evli. Betül ve Feyza adlarında iki kızları var.
 
Nazmi amcamın en küçük kızı Hatice Ekim yeğenim, Istanbul'da Kastamonulu Ali Yılmaz bey ile evli. Şevval ve Şeyma adlarında iki kızları var.

Copyright © 2021 All rights reserved - Tüm hakları saklıdır

Nimet halamız, Balkan göçmeni bir kamyon şoförüyle evlendi. Enişte iş için Ankara'ya geldiğinde hep bizi ziyarete gelirdi. Canayakın ve yakışıklı bir adamdı ama muhtemelen yoğun tütün kullanımı sonucunda erken yaşta öldü ve üç çocuğu babasız kaldı: Saliha, Tarık ve Volkan. Nimet halam  çocukları tek başına büyütmek zorunda kaldı. 

Annem Namiye, Avcılar'da bir daire satın alarak ona yardım etti ve Nimet halamız ölünceye kadar yıllarca küçük oğluyla beraber orada kira ödemeden yaşadılar. 2007 yılında Nimet halanın ölümünden sonra kızı Saliha Becergen bu daireyi annemden makul bir fiyata satın aldı. 

Ahmet ve Erdinç Ekim, Çubuk Barajı 1962 Copyright©2021 All rights reserved

2.dünya savaşı başladığında dedem Ahmet Ekim küçük çocuklarıyla köyden İstanbul'a göç etti ve Şehir Hatlarında marangoz olarak işe girdi. Hakkı, okulunu tamamlamak için köyde kaldı. 15 yaşındayken ailemizin büyükleri ona yol parasını verip Karadeniz'in bir sahil kasabası olan İnebolu'ya gönderdiler. Orada akrabalarının yanında bir hafta kalıp Istanbul'a gidecek vapurun gelmesini bekledi. 

Copyright © 2021 All rights reserved - Tüm hakları saklıdır

Rahmetli babam Hakkı, bana şöyle anlatmıştı: Gemi Trabzon'dan Samsun ve Sinop üzerinden geldi, sahilden bir mil uzaklıkta demirledi. İskele olmadığı için yolcular sandallarla gemiye alındı. Kara vapur, iki gece ve bir günlük seyahatin ardından Istanbul'un Avrupa yakasındaki Sirkeci iskelesine yanaştı. 

Genç Hakkı, buharlı vapurun güvertesinden İstanbul Boğazı'nın muhteşem siluetine hayran kaldı! Hayatında ilk defa gördüğü insan kalabalığının rıhtımın yanındaki sokaklardan yukarıya doğru tarihi Kapalıçarşı'ya yürüdüğünü gördü…

Hakkı, ağabeyi Mehmet'in çalıştığı Kastamonu Araç'lı ünlü Hacı Bekir Şekercisini buldu. İlk gece dükkânın alt katında kaldılar ve sabah babaları Ahmet Ekim ve Kastamonulu yakınlarımızın yerleştiği Paşabahçe'ye gittiler. Hakkı babasının evinde yerleşti ve her gün Paşabahçe'den şehir hatları vapuru ile gidip geldiği Ortaköy Sanat Okulunda okudu. 

Bana, bazen akşam vapurunda ünlü yazar Necip Fazıl K. ile karşılaştığını, onunla hayat ve felsefe hakkında konuştuklarını anlattı. Sanat okulundan sonra Teknik Lisede devlet bursuyla okudu ve teknik ressam oldu. Askerliğini yaptıktan sonra Ankara Etimesgut Havaalanındaki Türk Hava Kurumunda göreve başladı. Kader ona güzel bir kısmet sundu: işyerinde Nevşehirli Namiye Akdur ile tanıştı! 

Copyright © 2021 All rights reserved - Tüm hakları saklıdır

ANNE TARAFI

Annem Namiye Akdur, 1926'da Orta Anadolu şehri Nevşehir'de doğdu. Annesi Kırşehirli Fatma Nazmiye Özügür ve babası Nevşehirli Hasan Akdur'dur. Namiye 5 yaşında ve küçük kız kardeşi Samiye (1930 doğumlu) bir yaşındayken Kırşehir’e taşındılar ve Hasan Akdur burada manifatura mağazası açtı. 

Aile, birkaç yıl sonra Ankara’ya kale içindeki Yeni Hayat Mahallesi'ne taşındı. Annemin küçük kızkardeşi Yurdagül 1939 yılında burada doğdu. Evimizin bitişiğindeki dedemin kızkardeşi Nimet (Akdur) ve eşi Süleyman Aral kalıyorlardı. Süleyman amca Samanpazarında Kayserili ortağı Fahri Mor ile tekstil ve ayakkabı ticareti yapıyordu. 

NAMİYE TİCARET OKULUNDA

Namiye, Hergele meydanı ile Opera arasındaki Ankara Ticaret Lisesinden mezun oldu ve Etimesgut Havalimanında yönetim sekreteri olarak göreve başladı. İki yıl çalıştıktan sonra kader onu işyerinde Kastamonulu Hakkı Ekim ile tanıştırdı ve 1949 yılı baharında nişanlandılar, sonbaharda evlendiler! 

Namiye Akdur nikahtan evvel kızlarla hatıra resmi.  Copyright © 2021 All rights reserved - Tüm hakları saklıdır

Annemin küçüğü, ortanca kardeş Samiye teyze Yüksek Ticaret Akademisini bitirdi ve emekli olana kadar 30 yılı aşkın Emlakbank’da şef ve şube müdürü olarak çalıştı. En yakın arkadaşı olan Alman göçmen Mari Bremer'in ailesi, o zamanlar şehir dışında bağlık bahçelik bir semt olan Keçiören’de bir villada yaşadığı için o da 1955'de Keçiören'de bir dönüm arsa satın aldı ve oraya iki katlı bir bahçeli ev inşa ettirdi. 

1957 yazında Samiye ve Yurdagül teyzelerim, Nazmiye anneannem, Hasan dedem ve biz Ankara Kalesi içindeki Yenihayat mahallesinden bağlık bahçelik Keçiören'e taşındık. 

 

Kuzenim Yalçın ile gitar dersi aldık. Copyright © 2021 Tüm hakları saklıdır

1960 yılında Hasan dedem aniden kalp krizi geçirdi ve dedemi yitirdik. Dedemin ölümünden sonra 1961'de Samiye teyzem Gürsel Kocaova bey ile evlendi, Yalçın ve Yavuz adlarında iki oğlu oldu. 

Yalçın, Gazi Üniversitesi Fen fakültesinden mezun oldu. Elmas hanımla evlendi; Doğa, Tansu ve Gökhan adlarında evlatları var. Gökhan yeğenim 2020 yılında Rizeli Diyar hanım ile evlendi. Samiye teyzemin küçük oğlu Yavuz kuzenim de ODTÜ Fizik bölümünden mezun oldu ve Antalya'da yaşıyor.


1979 yılında Samiye teyze Ankara'da Elif ve Aydın Ulu adında iki manevi evlat edindi. Elif yeğenim hemşirelik okulunu bitirdi. Aydın yeğenim de kuaförlük eğitimi aldı. Elif yeğenimiz Keçiören Sağlık Ocağında hemşire olarak çalışıyor. Çankaya'da "Fircha" adında bir  güzellik salonu işleten Aydın yeğenimizin de 2006 doğumlu Melis adında dünya güzeli bir kız evladı var.
 
Yurdagül teyzemin düğünü. Copyright©2021 All rights reserved -Tüm hakları saklıdır

Küçük kardeş Yurdagül teyze Yüksek Ticaret Akademisinde ekonomi okudu ve PTT GM'de şef olarak çalıştı. Ankara güzeli olarak çağırdığımız Yurdagül, 1960 yılında annesi Nadide hanım teyze, Hacı Bayram-ı Veli soyundan gelen ve babası Ulus'ta tanınmış bir tüccar terzi olan Ismail amcanın oğlu Ankaralı Kazım Varol ile nişanlandı ve evlendi. 

Hasan dedem, Nazmiye anneannem, annem ve babam Çoraklık'ta Koçzadelerin konağına yakın olan dünürleri İsmail Varol amcanın evine to misafirliğe gittik. İki katlı evin bahçesindeki küçük köpek dedemi ve beni ısırınca dedem ve ben iki hafta boyunca Hıfzısıhha Enstitüsüne gidip karnımızdan Kuduz aşısı olmuştuk.

Genç Varol çifti Samiye'nin evinin bir bölümünü kiraladılar ve orada büyük ablası Namiye'nin bitişiğinde yaşadılar. Burada iki yıl bakkaliye dükkanı işlettiler. Daha sonra iki durak aşağıda Kuyubaşında bahçeli iki katlı modern bir ev inşa edip oraya taşındılar.

TED kolejinde okuyup Hacettepe Üniversitesi İngiliz filolojisi bölümünden mezun olan kızları Dilek, Ankara'da Tuslog Amerikan üssünde çalışan genç Amerikalı teknisyen Scott ile tanıştı ve ailemizin tepkisine karşın evlendiler. Bu evlilikten Hakan ve Ece adlarında iki evlatları doğdu. 

Birkaç yıl Ankara'da yaşadıktan sonra Arizona, ABD’ye taşındılar. ABD'deki genç kuzenlerimiz genç Dr Hakan Aaron bey Tampa, Florida'da hastanesinde çalışıyor ve dünya güzeli Ece Melissa Arizona'da Phoenix hemşire okulunda okuyor.

Samiye Akdur ile © 2021 Tüm hakları saklıdır

GELENEKSEL BAYRAM ZİYARETLERİMİZ
                                    
Ergin ve Erkut Özügür ile Copyright © 2021 Tüm hakları saklıdır

Bayramdan birkaç gün evvel annem ve babam bana Bayramlık elbise ve kundura alırlardı. Kastamonulu Hacı Bekir’den lokum ve akide ve badem şekeri, Antepli Hacı Baba’dan birer kilo kaymaklı ve yeşil fıstıklı baklava ve diğer ikramlar alınırdı. Bayram arifesinde annem evdeki uçan daireye benzeyen elektrikli fırında börek ve poğaça yapar, “bu misafirlerimize, konuklarımıza” der ve bize dokundurtmazdı.

Çocukken Bayram gezmelerinden sonra akşam eve geldiğimizde ben hemen kesekağıdından bana verilen şeker ve çikolataları masaya dizer, kazandığım Bayram harçlıklarını sayar ve mutlu olurdum.

Dini Bayramlarımız olan Ramazan Bayramı (Şeker Bayramı) ve Kurban bayramında abdest alıp evden çıkar, önce Kabristana gidip nenemiz ve Hasan dedemizle bayramlaşırdık. Hacı anneannem yasin-i şerif okurdu, biz de her bir rahmetli büyüğümüz için üç kulhuvallah, bir elham ve bildiğimiz diğer sureleri okur, ruhlarına hediye ederdik.

Hacı anneannem, annem, teyzem ve kuzenim Yalçın ile beraber rahmetli dedemin ruhuna fatiha okuduk Copyright© 2021 All rights reserved-Tüm hakları saklıdır


Kabristandan ziyaretinden sonra yakın ve akrabalarımıza bayram gezmesine giderdik. Genellikle Bayramın ikinci ve üçüncü günleri evde kalır ve ziyaretine gelen yakınlarımız ve komşularımızla bayramlaşırdık.